A komposztálás a legjobb üzlet, amit a természettel köthetünk

Közzétette: Zala-Müllex
Készült: 23 február 2021

A tavasz közeledtével egyre többen kezdik meg a kerti munkálatokat, ezáltal a téli időszakban megszokottnál jóval több zöldhulladék keletkezik a háztartásokban. Ezek újrahasznosításához a legjobb módszer a komposztálás.

A komposzt, ami a szerves anyagok bomlásának végterméke, nem csak a következő hónapokban, hanem minden évszakban készíthető és felhasználható. A komposztkészítés kitűnő módszer a lehullott levelek és egyéb, komposztálásra alkalmas kerti hulladékok újrahasznosítására, hiszen így visszajuttathatjuk a bennük lévő szerves anyagokat a talajba. Ez segíti a talaj szerkezetének, levegőzésének, felmelegedésének és vízháztartásának javulását.

A Zala-Müllex Kft. akciós áron értékesíti a Zalaegerszeg Megyei Jogú Város Önkormányzata által pályázaton nyert komposztáló edényeket a lakosság számára.

A 360 literes edények bruttó 6075 Ft-os áron a Zala-Müllex Kft. Gasparich Márk utca 26. szám alatti, valamint búslakpusztai telephelyén (0182/13 hrsz.) hétfőtől péntekig 8 és 15 óra között vásárolhatók meg, illetve igény esetén Zalaegerszeg területén kiszállítást is vállalunk, ez esetben az ár kiszállítással együtt bruttó 8615 Ft.

Tavaszi akciónk keretében aki egyszerre két komposztálóedényt vásárol, 20% kedvezményt kap vásárlása végösszegéből, így 12150 Ft helyett mindössze 9720 forintért viheti haza a két edényt.

Érdeklődni a +36-92/598-940-es telefonszámon vagy az Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. e-mail címen lehet.

Tegyen Ön is a környezetünk védelméért; a komposztálás a legjobb üzlet, amit a természettel köthetünk!

 

KOMPOSZTÁLÓ KISOKOS

EZ BEKERÜLHET A KOMPOSZTÁLÓBA?

IGEN

NEM

  • Nyers zöldségek, gyümölcsök, magvak
  • Gabona, liszt
  • Levelek
  • Kávé, tea
  • Fűszer- és gyógynövények
  • Tojáshéj, tojástartó
  • Lomb (kivéve diófa)
  • Levágott fű
  • Apróbb gallyak, faforgács, fahamu
  • Hús, csont, állati eredetű ételmaradékok
  • Gyógyszerek, vegyszerek, egyéb veszélyes hulladékok
  • Fenyőfa tűlevelek és ágak, tuja jellegű növények levelei, ágai
  • Építési törmelék
  • Állati tetemek
  • Fémek, üvegek, műanyagok, festett és színes papírok, textíliák
  • Záptojás

 

A KOMPOSZTÁLÁS ALAPLÉPÉSEI

1. Gyűjtés

Konyhai zöldhulladékaink gyűjtéséhez használja KOMPOLYT komposztáló ládát, zárható, nyitható fedővel.

2. Aprítás

A gyorsabb lebomlás érdekében ajánlatos a komposztálóba kerülő anyagokat 5 cm-nél kisebb darabokra aprítani.

3. A komposztáló feltöltése

A komposztáló aljára tegyünk valamilyen durva anyagot, pl. faaprítékot, hogy a levegőzést az edény alján lévő furatokkal együtt alulról biztosítsuk. Erre, ha van kész komposztunk, rakjunk belőle egy keveset a folyamat gyorsabb: beindításához. Erre rétegezzük a konyhából és a kertből kikerülő különböző fajtájú szerves hulladékokat. Zöldebb, nedvesebb, nitrogénben gazdagabb hulladékra fásabb, szárazabb, tehát, szénben gazdagabb anyagokat rétegezzünk. A rétegek közé adhatunkadalékanyagokat (földet, kőzetlisztet, vagy szilikátásványokat: zeolitok, riolittufa), melyek javítják a komposzt minőségét, továbbá megkötik a helytelen kezelés miatt keletkező kellemetlen szagú gázokat is. Savanyú talajoknál jó talajjavító a mészkő, a márga és a dolomit őrölt formában. Gipszet használhatunk szikes, talajoknál, mert semlegesítik a lúgosságot. A komposztálásnál nincs szükség különleges serkentő anyagra, mivel földdel, illetve nem teljesen érett komposzttal ugyanolyan jól beindíthatjuk a folyamatot.

4. Keverés

Komposztkészítésnél fontos a keverés és az átrakás! A bomlási folyamat első szakaszának végén

(5—6. hét) keverjük ismét jól össze a komposzthalmunkat. Hogy jobb minőségű komposztot kapjunk, a keverést 6-8 hetente ismételjük. A keverések alkalmával, a marokpróbával tudjuk ellenőrizni, és szükség esetén beállítani a nedvességtartalmat. A komposzt nedvességtartalma akkor jó, ha olyan, mint a kinyomott szivacs.

A komposzt típustól és módszertől függően fél-három év alatt érik meg. Az érett komposzt barna színű, földszagú, könnyen morzsolódó. Á keletkezett komposztot felhasználhatjuk az kertben talajjavításhoz, balkonládába vagy virágcserépbe, növények átültetéséhez.