Hulladékkör 2 - Projektzáró nap

 

 

 

Véget ért a Hulladékkör 2 - Országos Hulladékos Játszóház és Projektvetélkedő (Új Széchenyi Terv, KEOP-6.1.0/B/09-2010-0127) rendezvénysorozata. (Az ezzel párhuzamosan szervezett  "Hulladékból Termék" kiállítás már csak március 24-ig tekinthető meg a Keresztury Dezső Általános Művelődési Központban.)

 

Az Iparfejlesztési Közalapítvány a projekttel a környezeti nevelés, ezen belül is a helyes hulladékgazdálkodás fontosságát hangsúlyozta, mégpedig interaktív módon. A Hulladékkör 2 öt régióba vitte el az ún. "Hulladékos játszóház"-at, amely során a 6-20 éves diákok (3 korcsoportban) interaktív feladatok segítségével tanulhattak: lőhettek például szelektív csúzlival, használhatták a klímamentő táblát, vagy játszhattak hulladékos csocsót.
A projekt része volt a "Körözd le a hulladékot!" című tanulmányi verseny, melyben a diákoknak 4 fős csapatokkal, megadott hulladékgazdálkodási témában kellett kidolgozniuk saját környezetükben is megvalósítható projektterveket. A szakmai zsűri a három korcsoport országos nyerteseit egyenként 300.000 Ft értékű rendhagyó osztálykirándulással jutalmazta.

A projekt megvalósításának helyszínei a következők voltak: Eger (Észak-Magyarország), Szolnok (Észak-Alföld), Szentes (Dél-Alföld), Pécs (Dél-Dunántúl) és Zalaegerszeg (Nyugat-Dunántúl).

 

A projektvetélkedő országos nyertesei a következő csapatok lettek:

 

  1. korcsoport (6-10 év): PAKKolgatók (Dél-Alföld/ Szentes, Koszta József Általános Iskola)
  2. korcsoport (11-14 év): Komposztügynökség (Nyugat-Dunántúl/ Zalaegerszeg, Ady Endre Általános Iskola)
  3. korcsoport (15-20 év): No chemical (Észak-Alföld/ Vásárosnamény, Lónyai Menyhért Szakközép- és Szakképző Iskola)

 

A rendezvényekről sajtódokumentációt találnak itt: http://hulladekkor.hu/site/mediamegjeleneseink.

A projekt záró rendezvényére 2012. március 24-én kerül sor utolsó helyszínünkön, Zalaegerszegen, a Keresztury Dezső Általános Művelődési Központban (8900 Zalaegerszeg, Landorhegyi út 21.)
A helyszínen 10.00-18.00 óráig lesz kézműves vásár, megtekinthető lesz a Hulladékból termék nagykiállítás, bemutatkoznak a projektvetélkedő nyertesei, lesz fizikus-bemutató, és játszik az Alma Zenekar is. Zalaegerszeg város képviseletében az alábbi előadások várhatóak:

 

  • 12:30-13:00 ÖKOváros projekt Zalaegerszegen - Doszpoth Attila, Zalaegerszeg MJV alpolgármestere;
  • 13:00-13:30 Zalaegerszeg Települési Környezetvédelmi programja - Sümeghy Gabriella, környezetvédelmi szakreferens, ZMJV Önkormányzata
  • 13:30-14:00 A szelektív hulladékgyűjtés lehetőségei Zalaegerszegen - Gecse Péter, hulladékgazdálkodási főelőadó, Zala-Depo Kft.

További előadások

  • 14:00-14:30 IFKA bemutatkozása és a Hulladékkör II projekt bemutatása és értékelése (IFKA és Gyenes Csilla)
  • 14:30-15:00 Projektvetélkedő korcsoportonként győzteseinek ünnepélyes kihirdetése és a fődíjak átadása
  • 15:00-16:00 A 3 korcsoport győztes projektmunkáinak bemutatása a csapatok által
  • 16:00-          Fizikus bemutató, Alma zenekar

 

A programplakát megtekinthető itt: http://hulladekkor.hu//img/gallery/Hulladekkor2_zaronap_plakat_A4.jpg

Minden érdeklődőt szeretettel várunk!